Waterdichte kleding mag niet ontbreken in de garderobe van iedere outdoorliefhebber en als je er goed voor zorgt, gaat de kleding langer mee en blijft de bescherming tegen het weer goed werken. Hier begeleiden we je stap voor stap bij het wassen van je waterdichte kleding.
Hoewel het wel kan en het soms zelfs aan te raden is om je waterdichte kleding te wassen, moet je dat toch zo weinig mogelijk doen. Door vlekken te verwijderen met een vochtige doek en de kleding te laten luchten, wordt alles al een heel stuk opgefrist. Maar er zijn sommige tekenen waar je op moet letten om te weten wanneer het echt tijd is om je waterdichte kleding te wassen:
Modderige en zichtbaar vuile kleding. Wanneer je kleding onder de modder zit of er op sommige plekken echt vuil uitziet, is het tijd voor een wasbeurt. Vuil en modder zijn niet alleen vies, maar kunnen ook de DWR-coating aantasten, zodat er sneller water door de buitenstof dringt en het kledingstuk minder goed ademt.
Je kleding wordt nat. Een goed teken dat je een kledingstuk moet wassen en de DWR-behandeling moet reactiveren of opnieuw moet aanbrengen, is wanneer het water niet meer in druppels op het oppervlak blijft liggen, maar door de buitenstof heen dringt. Een natte buitenlaag heeft geen invloed op de waterdichtheid van het membraan, maar wel op het ademende vermogen, wat weer invloed heeft op jouw draaggemak.
Meer informatie: Wat is DWR?
Door de kledingstukken voor te bereiden voordat je ze wast, vermindert het risico dat de DWR-coating en het membraan beschadigd raken. Controleer alle zakken en verwijder losse voorwerpen, sluit alle ritsen en klittenbandstroken en keer de kleding binnenstebuiten. Daardoor wordt de wrijving op de kleding, waardoor de DWR-coating sneller kan slijten, tot een minimum beperkt.
Bij het wassen van je waterdichte kleding, is het belangrijk dat je dat zo voorzichtig mogelijk doet. Dat geldt zowel voor het wasprogramma dat je kiest als voor het wasmiddel dat je gebruikt.
Kies een wasmiddel dat pH-neutraal is; ergens tussen pH 6-8 is OK voor waterdichte kleding. Normale wasmiddelen zijn vaak meer alkalisch, waardoor de DWR-coating wordt aangetast. Doe het wasmiddel niet samen met de kleding in de wasmachine. Doe het in het wasmiddelbakje, zodat het op de juiste tijd in het wasprogramma wordt verdeeld. Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is, daar wordt je kleding niet schoner door.
Gebruik in geen enkel geval wasverzachter wanneer je waterdichte kleding wast. De wasverzachter gaat in de poriën van het membraan zitten en verwoest het ademende vermogen onherstelbaar.
Doe de wasmachine niet te vol. Was je waterdichte kleding in plaats daarvan apart en met een paar kledingstukken tegelijk om wrijving van andere kleding tijdens het wasprogramma te vermijden. Zet de temperatuur op 30C en gebruik een centrifugeercyclus met een laag toerental. Vergeet niet op het waslabel in de kledingstukken te controleren wat de maximale watertemperatuur is waar ze tegen bestand zijn.
Het drogen en opnieuw activeren van de DWR-behandeling is heel erg belangrijk voor de algehele prestaties van je waterdichte kleding.
Nadat je je kledingstukken uit de wasmachine hebt gehaald, hang je ze op om te drogen, zodat het overtollige water kan weglopen. Buiten, boven een bad of in de douche is perfect. Wanneer het overtollige water is weggelopen, keer je goede kant van de kledingstukken naar buiten en laat je ze helemaal drogen.
Om de DWR-behandeling op de kledingstukken opnieuw te activeren, doe je ze 20-30 minuten op een lage temperatuur in de wasdroger.
Heb je geen wasdroger? Dan kan je ook een strijkijzer gebruiken om de DWR opnieuw te activeren. Stel het strijkijzer in zonder stoom en op een warme stand, niet heet. Leg een dunne handdoek tussen het strijkijzer en het kledingstuk en strijk het zorgvuldig. Zet je strijkijzer niet direct op het waterdichte kledingstuk!
Zolang het waterdichte membraan niet is beschadigd, is je waterdichte kledingstuk nog steeds waterdicht. Het kan echter lijken alsof het doorlekt als het ademende vermogen is aangetast.
Als het na het wassen van je waterdichte kledingstuk voelt alsof het doorlekt, kan het zijn dat je de DWR-behandeling niet voldoende hebt geactiveerd of dat je de behandeling opnieuw moet aanbrengen. Je kunt de DWR-behandeling testen door met een spuitfles water op je kledingstuk te sproeien. Als het water in druppeltjes op de stof blijft liggen, is de DWR-behandeling goed. Als de stof donker wordt en het water zich als een vlek over de stof verspreidt, moet de DWR-behandeling opnieuw worden geactiveerd of opnieuw worden aangebracht.
Alle waterdichte kleding is gemaakt van materialen die zijn behandeld met DWR tijdens het productieproces. Maar door de tijd heen en als ze intensief worden gebruikt, slijt die behandeling eraf en moet je je kleding opnieuw behandelen om de waterafstotende en ademende prestaties op het juiste niveau te houden.
Leer hoe je DWR opnieuw moet aanbrengen op je waterdichte kleding.