Gratis levering vanaf €120 en 30 dagen gratis retourneren
Zweeds design & kwaliteit
Gemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 730.000 reviews

Wat is het verschil tussen hardshell en softshell?

25 april 2023

Als je op zoek gaat naar shell-lagen, zul je waarschijnlijk twee verschillende soorten shell-lagen tegenkomen: hardshells en softshells. Ze bieden verschillende voordelen en het kan lastig zijn om te kiezen wat het beste bij jou en je behoeften past. Hier geven we een overzicht van de voor- en nadelen van softshell en hardshell, zodat je gemakkelijker de juiste buitenlaag voor jou en je avontuur kunt kiezen.

Wanneer moet je kiezen voor hardshell vs. softshell?

Zowel hardshell als softshell hebben verschillende voordelen en zijn ontworpen voor verschillende soorten omstandigheden en activiteiten. Het belangrijkste verschil is de bescherming tegen het weer en het ademend vermogen.

HardshellSoftshell
Altijd waterdicht membraan Vaak geen membraan
DWR-coating DWR-coating
Getapete naden en waterbestendige ritsen Geen getapete naden en waterbestendige ritsen
Lichtgewicht en opvouwbaar Zwaarder, dikker en warmer
Ademend Beter ademend
Winddicht Windbestendig
Niet geïsoleerd Kan worden gevoerd met fleece

Wat is een hardshell?

Hardshell bestaat uit twee tot drie lagen aan elkaar gelamineerd materiaal. De buitenste stof is vaak een dunnere en lichtere geweven stof van polyurethaan. De tweede laag is het membraan dat het materiaal waterdicht en ademend maakt. Om het membraan te beschermen wordt er een dunne binnenvoering aan de binnenkant geplakt, waardoor het materiaal uit drie lagen bestaat. Soms zie je shellkleding met 2 of 2,5 lagen, wat betekent dat de binnenvoering niet aan de binnenkant is gelamineerd. In plaats daarvan kunnen ze een losse mesh binnenvoering hebben of een bedrukt of gespoten materiaal aan de binnenkant van de kleding.

De buitenste stof van de hardshellkleding is behandeld met een DWR-coating om te voorkomen dat regenwater in de buitenste stof zakt, zodat het membraan optimaal kan werken. Hardshellkleding moet ook getapete naden en waterbestendige ritsen hebben om de kans op waterdoorlating te verkleinen.

Traditioneel is hardshell beter bestand tegen regen dan softshell, maar ook minder ademend, stijver, lawaaieriger en minder rekbaar. Dit komt voor een groot deel door het waterdichte membraan, maar de technische innovatie van membranen heeft de laatste jaren veel vooruitgang geboekt en nu zijn er meer rekbare membranen die zachter en minder lawaaierig zijn. Let bij het kiezen van hardshellkleding op stretch om het draagcomfort te vergroten.

De waterdichtheid van het membraan wordt gemeten aan de hand van de waterdruk die het membraan kan weerstaan voordat er water doorheen lekt; hoe hoger de waterdichtheid, hoe meer waterdruk het materiaal aankan. Je kunt meer lezen over waterdichtheid in onze gids over waterdichtheid.

Voor- en nadelen van hardshells

Hardshells bieden de beste bescherming tegen het weer omdat ze gemaakt zijn van een dichter geweven buitenstof, een waterdicht membraan, DWR-coating, getapete naden en waterbestendige ritsen. Het membraan biedt een goed ademend vermogen, maar het is nog steeds niet zo ademend als zonder het membraan.

Ze zijn licht en gemakkelijk in te pakken, maar omdat ze zo dun zijn, bieden ze geen isolatie. Als de temperatuur daalt, moet je je in laagjes kleden om warm te blijven. Ook zijn hardshells minder rekbaar en kunnen ze luider zijn dan softshells. Je kunt het beste hardshell kleding kiezen voor activiteiten met een hoge intensiteit en als het weer onstabiel is.

Wat is softshell?

Softshellkleding is, zoals de naam al zegt, zachter dan hardshellkleding. De buitenste stof is een dun en rekbaar polyester dat geweven of gebreid kan zijn. De binnenvoering van softshellmateriaal is vaak wat dikker en gemaakt van fleece. Het is deze binnenvoering die de softshellkleding zijn zachtheid en dikte geeft in vergelijking met kleding in hardshell. Door de dikkere binnenvoering is softshellkleding ook warmer dan hardshell, en je hebt er niet altijd een isolerende laag onder nodig om warm te blijven.

Softshellkleding kan met of zonder membraan worden geleverd, maar ze zijn altijd behandeld met een DWR-coating zodat ze beter bestand zijn tegen regen. De DWR-coating zorgt ervoor dat regendruppels zich als parels bovenop de buitenstof nestelen, waardoor het langer duurt voordat het water de buitenstof binnendringt.

Door de dikkere en luchtigere binnenvoering met fleece kan een softshell geen getapete naden hebben en is hij dus minder bestand tegen aanhoudende of hevige regen. Zonder de getapete naden maken waterbestendige ritsen geen groot verschil, en daarom hebben maar weinig softshells ze.

Voor- en nadelen van softshell

Softshells zijn rekbaar en bieden veel bewegingsvrijheid. Meestal hebben ze geen waterdicht membraan, waardoor ze beter ademen dan hardshells, maar ook minder bestand zijn tegen wind en regen.

Veel softshells zijn gevoerd met fleece dat enige isolatie biedt en ze zijn daarom meer vergelijkbaar met fleece als het gaat om warmte. Een softshell kan worden gebruikt als buitenlaag in minder barre weersomstandigheden of als tussenlaag met daarbovenop een hardshell. Kies voor softshell als je veelzijdige en rekbare kleding wilt met een groot ademend vermogen en goede weersbestendigheid. Ze behoren waarschijnlijk tot je meest gebruikte outdoorkleding, geschikt voor dagelijks gebruik, het hele jaar door.

Recommended articles

Waterdicht vs. waterafstotend: een gids voor regenkleding

De gids voor het lagensysteem

Hoe was je waterdichte kleding

Dit venster sluiten